Kuchnia Włoska
Jak tylko słyszymy o kuchni włoskiej to od razu kojarzymy ją z pizzą i różnego rodzaju makaronami. To prawda te dania są bardzo popularne, natomiast Włochy to nie tylko to, znane stamtąd są również takie potrawy jak: risotto, lasagne czy różnorodne pyszne desery. Kuchnia włoska cechuje się tym, że w daniach używane jest wiele przypraw np. znane nam oregano, bazylia, rozmaryn..., oraz duża ilość warzyw i dodatków czyli oliwa, pomidory, oliwki czy cebula. Również możemy spotkać potrawy rybne i z owocami morza. Jak widać kuchnia ta jest naprawdę odmienna i wszystko zależy od danego regionu Włoch.
1. Śniadanie - zazwyczaj jedzą je np. w drodze do pracy, jest to bardzo lekki posiłek, gdyż zwykle jest to kawa (cappuccino lub espresso) z ciepłym cornetto czyli takie pieczywo z ciasta francuskiego, które może być nadziewane np marmoladą, serem itp. lub puste w środku.
2. Obiad - nie jest to też najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia, często na obiad jedzony jest zwykły makaron robiony na różne sposoby, lub sałatki, czasem podczas uczt rodzinnych są dwa dania i dodatkowo jako napój po posiłku pijane są rożne trunki
3. Deser - niektóre z włoskich deserów są nam dobre znane, jest to tiramisu, panna cotta czyli tzw. mleczna galaretka z musem, granita którą na pewno większość z nas próbowała w lato, oraz najbardziej oczywiste lody. Z takich mniej znanych nam ze słyszenia deserów ale także wartych posmakowania to cannolo, panettone lub cantuccini.
4. Kolacja - i tutaj w końcu przechodzimy do największego posiłku w ciągu dnia, przez to, że zazwyczaj kolacja jest jedzona w późnych godzinach wieczornych kończona nawet o północy, to śniadania są lekkie bo rano nie ma jeszcze tak wielkiego głodu. Są to dwa główne dania i deser oraz przystawki i tu również piją wino, lub proponowana jest nawet kawa (espresso).
Komentarze
Prześlij komentarz