Kuchnia Włoska

 Kuchnia Włoska


    Jak tylko słyszymy o kuchni włoskiej to od razu kojarzymy ją z pizzą i różnego rodzaju makaronami. To prawda te dania są bardzo popularne, natomiast Włochy to nie tylko to, znane stamtąd są również takie potrawy jak: risotto, lasagne czy różnorodne pyszne desery. Kuchnia włoska cechuje się tym, że w daniach używane jest wiele przypraw np. znane nam oregano, bazylia, rozmaryn..., oraz duża ilość warzyw i dodatków czyli oliwa, pomidory, oliwki czy cebula. Również możemy spotkać potrawy rybne i z owocami morza. Jak widać kuchnia ta jest naprawdę odmienna i wszystko zależy od danego regionu Włoch. 

Jednak co dokładnie mieszkańcy jedzą na posiłki? Zacznijmy od śniadania

1. Śniadanie - zazwyczaj jedzą je np. w drodze do pracy, jest to bardzo lekki posiłek, gdyż zwykle jest to kawa (cappuccino lub espresso) z ciepłym cornetto czyli takie pieczywo z ciasta francuskiego, które może być nadziewane np marmoladą, serem itp. lub puste w środku. 

2. Obiad - nie jest to też najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia, często na obiad jedzony jest zwykły makaron robiony na różne sposoby, lub sałatki, czasem podczas uczt rodzinnych są dwa dania i dodatkowo jako napój po posiłku pijane są rożne trunki

 3. Deser - niektóre z włoskich deserów są nam dobre znane, jest to tiramisu, panna cotta czyli tzw. mleczna galaretka z musem, granita którą na pewno większość z nas próbowała w lato, oraz najbardziej oczywiste lody. Z takich mniej znanych nam ze słyszenia deserów ale także wartych posmakowania to cannolo, panettone lub cantuccini. 


4. Kolacja - i tutaj w końcu przechodzimy do największego posiłku w ciągu dnia, przez to, że zazwyczaj kolacja jest jedzona w późnych godzinach wieczornych kończona nawet o północy, to śniadania są lekkie bo rano nie ma jeszcze tak wielkiego głodu. Są to dwa główne dania i deser oraz przystawki i tu również piją wino, lub proponowana jest nawet kawa (espresso).

Jednak zależnie od regionu Włoch, których jest aż 20, wszędzie kuchnia się trochę różni. Włosi przywiązują dużą wagę do świeżości produktów, które są dostępne w okolicy, których używają do przygotowywania dań. Podróżując do Włoch musimy pamiętać o tradycyjnej tzw. sieście czyli odpoczynku popołudniowym podczas której zamknięte są wszystkie sklepy i restauracje, często po godzinie 14/15, dlatego warto się najeść przed tymi godzinami i później zwiedzać lub odpoczywać 😁

Komentarze