Kuchnia niemiecka
Kuchnia niemiecka znana jest z wielu dość tłustych, pożywnych i zapychających potraw. Natomiast również jest ona bardzo różnorodna. A na pewno każdy wie i słyszał, że w Niemczech są spożywane, nawet do posiłków duże ilości piwa, którego możemy spotkać tam wiele rodzajów i Niemcy zrobili nawet specjalne święto poświęcone właśnie temu napoju. Oprócz piwa często piją tam też wino, szczególnie mieszkańcy przy granicy z Francją. Znane są im także herbaty, zioła czy niemocna kawa. Pomimo, że w ostatnich latach spożywanie mięsa w tym kraju znacznie zmalało to ciągle jest popularne, i doprawiane wieloma przyprawami takimi jak: pieprz, kminek, tymianek i liść laurowy. A najpopularniejsze mięsa to wieprzowina i wołowina. Ale wszyscy słyszeliśmy kiedyś o znanych kiełbasach, frankfurterkach i Bratwurst. Jak jednak Niemcy celebrują każdy dzień i co jedzą?
1. Śniadanie - zazwyczaj jest ono niezbyt duże, gdyż nie przywiązuje się do niego dużej wagi, często nie ma czasu jeść śniadania rano, albo po prostu nie ma takiego głodu żeby je jeść i wtedy stawia się na klasyczną kawę. Jeśli już jedzą to są to tosty, bułki, jogurty, dżem i owoce
2. Obiad - jest dość ważnym posiłkiem w ciągu dnia, jedzony dość szybko, tradycyjnie Niemcy spożywają na obiad różne rodzaje mięsa, warzywa i produkty mączne lub ziemniaki
4. Kolacja - nie jest ona bardzo obfita, jedzona około godziny 19, zazwyczaj je się zwykły chleb, kiełbaski, sery i dodatki warzywa itp. i oczywiście nie mogłoby zabraknąć słynnego piwa
Z takich ciekawych informacji o kuchni niemieckiej to można jeszcze dodać, że chleb jest podstawowym produktem spożywczym w Niemczech, tak samo jak warzyw i owoców, jednak tam zdecydowanie króluje kapusta oraz ziemniaki z których jest przygotowywane wiele dań. A jeśli chodzi o ryby czy owoce morza, to przez to, że kraj ma dostęp do morza to na północy często można spotkać dania z wykorzystaniem różnych ryb 🐟😋
Komentarze
Prześlij komentarz