Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska jest jedną z tych bardziej popularnych kuchni w Europie. Poprzez dostęp do Morza śródziemnego jest duża różnorodność w daniach z rybami i owocami morza. Charakteryzującymi składnikami używanymi przez Hiszpanów do przygotowywania dań jest słynna oliwa z oliwek, różnorakie przyprawy jak: kolendra, cynamon, szafran czy papryka. Bardzo ważne jest dla nich spożywanie świeżych warzyw i owoców, najlepiej z krajowych upraw. Ponadto Hiszpania słynie również z mięsa i kiełbas, serów i dobrego wina, które spożywają czasami do posiłków. Cała kuchnia hiszpańska nie jest jednak taka sama w całym kraju gdyż wszystko zależy od regionu w jakim się znajdziemy to wystąpią jakieś różnice w jedzeniu. Jednak co zazwyczaj jedzą Hiszpanie?
1. Śniadanie - w Hiszpani raczej je się szybkie śniadanie przed pracą, obowiązkowo zawsze piją kawę. A sam posiłek spożywają albo na słodko albo na słono, to już zależy od dnia, często są no jakieś naleśniki, albo sam owoc, lub zwykłe kanapki
2. Obiad - często na obiady jada się zwykłe dania z mięsem lub ryżem, czasem do posiłku pije się wino lub wodę a to kilka z popularnych dań:
Paella
Tortilla de patatas
Pulpo a la gallega
3. Deser - jeśli chodzi o desery i słodkości to na pewno każdy z nas kiedyś słyszał albo nawet jadł bardzo popularne churrosy, smażone na tłuszczu i często podawane z czekoladą lub sosami. Albo turron czyli nugat w postaci kostek, a całkiem dobrym deserem jest też flan - to słodki pudding.
4. Kolacja - Hiszpanie jedzą kolacje zazwyczaj dość późno bo około godziny 21, czasem jest to obfity posiłek a czasem może być to zwykła sałatka czy zupa. Natomiast jak jest spotkanie rodzinne czy jacyś goście to kolacja potrafi trwać kilka godzin i jest bardzo duża, z wieloma daniami i przystawkami i dobrym winem 🍷
Komentarze
Prześlij komentarz